Лазаровден се чества в предпоследната събота преди Великден.

Именници
Лазар, Лазаринка, Лазо, Лачо, Лъчезар и др.

Какво честваме?
Според българската народна традиция, Лазаровден празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които, след като лазаруват, могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват. Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар.

Ритуали и вярвания
Три обредни ритуала са свързани с Лазаровден - лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите представляват прехода към моминството, с любовта и задомяването.
На този ден групи от по шест-седем момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото, пеейки обредни песни за всеки член от семейството, възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Домакините ги даряват с яйца и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито.

Още галерии