Ден на Тракия е 26 март, приет за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от денят, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913г от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Победата донася свободата на тракийските българи.

По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913г до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: "Офицери, подофицери и войници ... вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин".

Церемонията ще се състои пред паметника "Одринска епопея" в София. Денят на Тракия ще бъде тържествено отбелязан  в  Стара Загора, Хасково,Свиленград , Бургас и др. градове.