На 3 март от 9:00 ч. в Банкя ще се проведе Патриотичният фестивал сподкрепата на Пътуващото читалище, Фондация "Въздигане'', район Банкя, Фондация "Георги Енчев". 

Патриотичният фестивал е посветен на сто и четирдесетата годишнина от Освобождението на България от османско владичество.
В рамките на три дни – от 3-ри до 5-ти март, парк "Ротонда" ще е патриотичната столица на България, като основните акценти в програмата и цялостната визия ще бъдат родолюбието, любовта към българската история, култура и фолклор.
На територията на фестивала ще разположим мобилно читалище и музей за българска история с реплики на съкровища и двуметрови картини на ключови битки, както и алея със занаяти и авентични дюкяни и работилници, където посетителите ще могат напълно безплатно да се докаснат до магията на бита и славното ни минало.
Всеки ден ще бъдат представяни възстановки на знакови битки от различни етапи в българската история с автентечни облекла, оръжия и декори. Също така за по-малките гости на събитието е предвидено „училище за юнаци”, където всеки ден децата ще се запознават от близо с обичаите и бойните ритуали на дедите ни, посредством игри.
„Урокът по родолюбие” ще бъде неизменна част от фестивалната програма. Всеки ден в рамките на един час ще се провеждат беседи и игра с въпроси и награди на тема – родолюбие.
Предвиждаме 140 метров трибагреник да посреща посетителите на събитието.

Всеки облечен с носия ще спечели награда. А всички ще могат да си направят фамилна снимка с носии на нашя фото корнер.