Ароматни картофки по офицерски на фурна

Продукти:

800 г средно големи картофи, 2 с.л. с връх краве масло, 1 к. ч.олио или зехтин, половин лимон, 1 връзка пресен магданоз, 5-6 стръка чубрица, 6 главички чесън, млян черен пипер, сол на вкус

Приготвяне:

Измийте много стриктно картофите, тъй като ще бъдат печени с обвивката. Загрейте фурната до 180 градуса. Измитите и подсушени картофи нарежете "на хармоника" от едната страна и наръсете леко със сол. Внимателно ги  потопете в дълбок съд в разтопеното краве масло и олиото, към които сте добавили накълцания магданоз, и оставете да поемат малко от мазнината. Вземете тава, застелете дъното й с пергамент и го поръсете с вода. Нареденте в нея картофите с "хармониката" нагоре. Сложете по малко от пасирания чесън и листенца чубрица в разрезите на картофите, поръсете със сока от лимон и наръсете с млян черен пипер. Сложете тавата с картофите във фурната да се пекат един час на 180 градуса.

Картофките на фурна са като насечени с върха на офицерска сабя, затова стават популярни с това название.  Отлично мезе към бирата и вкусна топла гарнитура към всякакви месни блюда, ароматните картофки по офицерски са оригинален начин да аранжирате красиво предложеното ястие.