''Баклава по Жеравненски''

Продукти за корите:

3 бр.яйца 

1 ч.л. сол

1 ч.л оцет

прясно мляко 250 мл

олио 200мл

бакпулвер 10 грама

брашно 1 кг

Начин за приготвяне на корите:

Пресейте брашното и направете кладенче, сложете в него яйцата, сол, оцет, олиото, мляко и бакпулвер. Замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да почине тестото за 15 мин.Разделете тестото на  16 части, оформете на топчета и разделете на две групи по осем топчета във всяка група. Разточете първите осем топчета на осем  кори с диаметър на десертна чиния.

Продукти за сместа:

4 яйца 

4 ванилии 

1 лимон (кoрата от лимона и сока) 

300 гр. Орехи 

200 гр. Брашно 

100 гр. Олио 

щипка сол 

2 бр. Бакпулвер 

1 пакетче канела 

1ч.ч. прясно мляко 

 

Всички продукти се смесват и разбиват 

докато се получи гладка смес.

Тавата се намазва с олио .Взема се 

едната половина от осемте  вече разсточените кори и лист по лист се редят в 

тавата ,като между  листите се намазва с олио,докато 

свършат листите. 

Сместа се изсипва и се заглажда.Повторно се редят 

листите с поръсване с олио докато превършии другата 

половина.Пече се в умерена предварително загрята 

фурна 180 градуса до златист црят. 

 

Сиропиране 

След изпичането на баклавата се изчаква да изстине 

добре.Нарязва се на квадрати.Сварява се сладък сироп 

от  1,500 мл. с 400 гр. Захар .Вари се 10-15 минути.Баклавата се залива малко по малко.Престоява 

около 2 часа на хладно.....и е готова за консумация.