''Баклава по Жеравненски''

Продукти за корите:

  • 3 бр.яйца 
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л оцет
  • прясно мляко 250 мл
  • олио 200мл
  • бакпулвер 10 грама
  • брашно 1 кг

Начин за приготвяне на корите:

Пресейте брашното и направете кладенче, сложете в него яйцата, сол, оцет, олиото, мляко и бакпулвер. Замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да почине тестото за 15 мин.

Разделете тестото на  16 части, оформете на топчета и разделете на две групи по осем топчета във всяка група. Разточете първите осем топчета на осем  кори с диаметър на десертна чиния.

Продукти за сместа:

  • 4 яйца 
  • 4 ванилии 
  • 1 лимон (кoрата от лимона и сока) 
  • 300 гр. Орехи 
  • 200 гр. Брашно 
  • 100 гр. Олио 
  • щипка сол 
  • 2 бр. Бакпулвер 
  • 1 пакетче канела 
  • 1ч.ч. прясно мляко 

Всички продукти се смесват и разбиват докато се получи гладка смес.Тавата се намазва с олио .

Взема се едната половина от осемте  вече разсточените кори и лист по лист се редят в 

тавата ,като между  листите се намазва с олио,докато свършат листите. 

Сместа се изсипва и се заглажда.Повторно се редят листите с поръсване с олио докато превършии другата 

половина. Пече се в умерена предварително загрята фурна 180 градуса до златист црят. 

Сиропиране 

След изпичането на баклавата се изчаква да изстине добре. Нарязва се на квадрати. Сварява се сладък сироп 

от 1,500 мл. с 400 гр. Захар .Вари се 10-15 минути. Баклавата се залива малко по малко.

Престоява около 2 часа на хладно.....и е готова за консумация.