''Баклава по Жеравненски''
Продукти за корите:
- 3 бр.яйца
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л оцет
- прясно мляко 250 мл
- олио 200мл
- бакпулвер 10 грама
- брашно 1 кг
Начин за приготвяне на корите:
Пресейте брашното и направете кладенче, сложете в него яйцата, сол, оцет, олиото, мляко и бакпулвер. Замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да почине тестото за 15 мин.
Разделете тестото на 16 части, оформете на топчета и разделете на две групи по осем топчета във всяка група. Разточете първите осем топчета на осем кори с диаметър на десертна чиния.
Продукти за сместа:
- 4 яйца
- 4 ванилии
- 1 лимон (кoрата от лимона и сока)
- 300 гр. Орехи
- 200 гр. Брашно
- 100 гр. Олио
- щипка сол
- 2 бр. Бакпулвер
- 1 пакетче канела
- 1ч.ч. прясно мляко
Всички продукти се смесват и разбиват докато се получи гладка смес.Тавата се намазва с олио .
Взема се едната половина от осемте вече разсточените кори и лист по лист се редят в
тавата ,като между листите се намазва с олио,докато свършат листите.
Сместа се изсипва и се заглажда.Повторно се редят листите с поръсване с олио докато превършии другата
половина. Пече се в умерена предварително загрята фурна 180 градуса до златист црят.
Сиропиране
След изпичането на баклавата се изчаква да изстине добре. Нарязва се на квадрати. Сварява се сладък сироп
от 1,500 мл. с 400 гр. Захар .Вари се 10-15 минути. Баклавата се залива малко по малко.
Престоява около 2 часа на хладно.....и е готова за консумация.