Болярска варена баница - Макарина

Доста популярна в Търновския край и граничещите с него села е прочутата с вкусовите си качества Болярска варена баница, по-известна с името Макарина. Характерното за нея е, че листите от тесто се парят предварително във вряла подсолена вода. Приготвянето й е доста трудоемко, но крайният резултат определено си струва! 

Продукти:

  • брашно
  • 10 яйца
  • 1 к.ч. прясно мляко
  • сол
  • 5 с.л. оцет
  • 500 гр. сирене
  • олио
  • 200 гр. краве масло

 

Приготвяне:

Приготвят се два вида тесто. 
Първото тесто
е бяло, замесва се с около 200 мл хладка вода, равна ч.л. сол, 2 с.л. оцет и брашно, колкото поеме. Необходимо е само за две кори - най-долната и най-горната. Разделя се на две топки, едната малко по-малка от другата. Оставя се да почине и през това време се замесва основното тесто - яйченото.
Разбиват се добре яйцата, прибавят се равна с.л. сол, 1 к.ч. прясно мляко и 3 с.л. оцет. С брашното се замесва средно твърдо тесто, което се разделя на 6 топки.
Намазва се с мазнина тавата. Разточва се по-голямата топка от бялото тесто и се разстила в тавичката така, че краищата на кората да покриват стените й и малко да излизат навън.
Слага се в тенджера вода със сол да заври. От шесте топки от яйченото тесто се разточват кори, които трябва да са горе-долу колкото тавата. Всяка кора се разрязва на 4 парчета или наромбоиди и всяко от парченцата се вари в подсолената вода (както се варят листите за лазаня). Сварените и отцедени листи се нареждат в тавата върху предваритело положения лист от обикновено тесто. Ред варени листи и се поръсват с натрошено сирене и разтопено краве масло (или олио) и така докато свършат листите. 
Разточва се вторият лист от отделеното бяло тесто и с него се покрива баницата отгоре, като отпуснатият от ръба на тавата край на най-долния лист се обръща върху най-горния и "запечатва" баницата с притискане. Залива се баницата с разтопено краве масло и се пече в предварително загрята на 180-200 градуса фурна около 1 час. По време на печенето е добре да бъде покрита с фолио, за да не прегори отгоре.
Опечената баница се напръсква с вода и покрива с кърпа да се задуши.