Картофени ладийки с кайма
ПРОДУКТИ:
Кайма - 500 г
Бульон от месо - 250 мл
Твърд кашкавал - 50 г
Картофи много едри - 5 бр.
Кромид лук - 1 голяма глава
Доматен сос или пасирани домати от консерва - 3 с.л.
Пресен магданоз - половин връзка
Стрита чубрица и млян черен пипер - на вкус
Олио
Сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете лука и го нарежете ситно. Запържете го до омекване в златисто и добавете каймата, овкусена с мления черен пипер и сол при необходимост. Когато каймата поруменее, добавете пасираните домати (доматения сос) и задушете за около 15-20 минути, докато сместа се сгъсти. Смъкнете от огъня, прибавете част от накълцания магданоз, разбъркайте и покрийте съда.
През това време измийте добре картофите и ги сварете целите с обвивката. Внимавайте да не се разварят, а да останат леко сурови. Всеки картоф внимателно разрежете по дължина на две половини и издълбайте сърцевината с лъжичка. Напълнените с каймата издълбани картофени ладийки подредете в намазнена на дъното тава и посипете всяка с настъргания кашкавал, смесен с останалата част от накълцания магданоз. Запечете в предварително средно загрята фурна около 10-15 минути при температура 180 °С, докато кашкавалът се разтопи и се образува златиста коричка.
Картофените ладийки се сервират топли, като могат да се гарнират с доматки чери или пролетна салата. Ястието е отлично мезе към червено вино през зимата или изстудена бира през лятото.