Мусака по странджански
Продукти:
- 400 г ситно накълцано или едро смляно месо
- 1 връзка едро нарязан пресен лук
- 1 глава пресен чесън
- 2 моркова, нарязани на малки кубчета
- 1 ситно нарязан едър домат
- 1 ч. ч. булгур
- 2 малки тиквички, обелени и нарязани на кубчета
- листенца пресен копър, магданоз и джоджен, чубрица, кимион, черен пипер и сол на вкус, олио.
За заливката: 2 яйца, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 с. л. препечено брашно
Приготвяне:
Време за приготвяне - един час. В дълбок съд ситно нарязаният лук, чесънът и морковът се задушават в малко олио. Слага се месото и се разбърква за около 10 минути на умерен огън. Добавят се измитият булгур, тиквичките и доматът. Подправя се със сол на вкус, черен пипер, кимион, накрая се добавят копърът, магданозът, джодженът, чубрицата. Наливат се 2 ч. ч. гореща вода и се оставя още за около 5 минути на огъня. Сместа за мусаката се прехвърля в тавичка и се слага да се пече във фурна, загрята на 180° С, докато се изпари водата и булгурът се свари. За заливката се разбиват яйцата с брашното и млякото. Мусаката се залива и се пече, докато се зачерви.