Овчарски пай
ПРОДУКТИ:
Кайма (говежда или агнешка) - 500 г
Краве масло - 100 г
Бульон - ½ ч.ч.
Прясно мляко - 1 к.ч.
Картофи - 3 бр. големи
Кромид лук - 2 средно големи глави
Моркови - 2 средна големина
Зелен грах - 1 консерва от 500 г
Сол, червен и млян черен пипер - на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Направете пюре от предварително обелените и сварени в леко подсолена вода картофи, като след като ги пресовате, добавите топлото мляко и 50 г от кравето масло при добро бъркане на сместа. В останалото краве масло задушете обелените и нарязани на ситно лук и моркови. Когато зеленчуците омекнат, добавете към тях отцедения грах от консервата. Запържете на среден огън до 5 минути и добавете предварително овкусената и добре омесена с червения и черен пипер кайма. Когато каймата се зачерви, долейте бульона и задушавайте още 10-12 минути, без да покривате съда с капак, докато изври. В дълбока тава изсипете като долен слой каймата със зеленчуците, заравнете и като горен слой нанесете картофеното пюре. Запечете ястието в предварително леко загрята фурна около 30 минути при температура от 200 °С. Сервира се топло със салата за сезона.