Писюр кюфтета
или бърз обяд за четирима
Писюр кюфтета (писюр - от турски - мърляви, в случая - направени набързо) са традиционно ястие, което се е приготвяло доста често от българската домакиня в близкото минало. Здравословна готвена манджа без пържене и много животинска мазнина. Това е лучена яхния, но с по-гъст сос от домати, към която се прибавят специално направени кръгли кюфтета от кайма с ориз в тях. В различните региони на страната се приготвят и други варианти на рецептата, като писюр кюфтета с бял сос, с картофи, с гъби или със зеленчуци. Писюр кюфтетата могат да се приготвят в тенджера или в тавичка на фурна.
Продукти:
- 500 г свинска кайма (или кайма смес)
- 150 г ориз (1 к. ч. = 125 г)
- смлян на момента черен пипер
- ронена чубрица
- сол на вкус
- 2 морковчета
- 1-1,2 кг средно големи глави кромид лук
- 3-4 с.л. слънчогледово олио
- 3 с.л. с връх бяло брашно тип 500 (не и пълнозърнесто!),
- 1 ч.л. сол без връх при задушаването на лука
- 2 ч.л. сладък червен пипер,
- 10 с.л. добре смачкани белени домати от консерва или обелени добре узрели домати, нарязани наситно
- 3-4 зърна бахар
- гореща вода
- връзка пресен магданоз за гарниране на ястието
Приготвяне:
Каймата се омесва с малко сол на вкус, стрита ронена чубрица и две щипки смлян на момента черен пипер. Към нея се добавя хубаво измитият и предварително отцеден бисерен ориз и се омесва добре. По желание към сместа може да се добави неголяма глава ситно накълцан кромид лук и настърган на ренде морков. Каймата се оставя около половин час на хладно да поеме добре солта и аромата от черния пипер и лука.
Главите лук се обелват и добре се изчиства коренът. Всяка глава лук се разрязва на две и всяка половинка - на тънки полумесеци. Загрява се олиото в дълбока тенджера или тава и се прибавя нарязаният лук, като се поръсва с 1 ч.л. сол без връх и се разбърква добре.
Тук е тънкият момент да не се пържи, а да се задушава! Добавя се 1 к.ч. гореща вода и се задушава лукът до прозрачност около 15 минути, като трябва да е похлупен с капак, за да омекне по-добре. След като се задуши, към лука се прибавя брашното, което се обърква с него 3-4 минути, като се внимава да не останат бучки. Дръпва се от огъня и се добавят 2 ч.л. червен пипер, препълнени с връх, като се бърка добре. След това е ред на доматите, които се задушават за няколко минути с останалите продукти. Долива се малко гореща вода, добавят се 2-3 щипки от прясно смления черен пипер и 3-4 зърна бахар. От каймата с навлажнени длани се правят средни по размер кръгли кюфтета, доста по-големи от орех, за да се виждат над соса в дълбоката чиния за сервиране. Кюфтетата се добавят към врящия сос така, че да ги покрива, и след като заврат, се засича половин час. Яденето ври около 30-35 минути, като отначало е на силен, а след като заври - на съвсем слаб огън, леко да къкри. Ако ястието се готви в тенджера, е добре често да се поглежда и разбърква, защото понякога брашното се утаява и залепва на дъното на тенджерата. При приготвянето в тава на фурна не трябва да се бърка често, най-много един-два пъти.
Готовността на ястието се проверява, като след около половин час се изважда едно кюфте, разчупва се и се опитва дали е добре сварен оризът. 10 минути преди да се свали яденето от огъня, се поръсва с малко стрита суха чубрица. В оригиналната рецепта се поднася със ситно накълцан пресен магданоз - за една порция не повече от една щипка в средата на чинията. Добра гарнитура към топлите писюр кюфтета са две-три лъжици прясно приготвено картофено пюре.
Приятен апетит!