Рибно мезе от осолена скумрия

 Продукти:

  • 3 средно големи сумрии
  • 3-4 глави кромид лук 
  • 3 равни с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 0,5 ч.ч. олио
  • 0,5 ч.ч. 9% оцет
  • ч.ч. вода
  • пресен копър 
  • млян черен пипер
  • дафинов лист

Приготвяне:

Скумриите се размразяват, но не напълно, за да бъдат лесно нарязани на шайби. Ако рибата е цяла, маха се главата и се почиства от перки, опашка, вътрешности и се отстранява черната ципа от корема. Леко се премива със студена вода и се нарязва на шайби. В широк буркан или в пластмасова кутия парчетата се нареждат на редове, като всеки се посипва със сместа от сол и захар, и се добавя и по малко млян черен пипер. Покрива се рибата със слой лук на полумесеци и поръсва с накълцания пресен копър. Нарежда се следващият ред шайби риба и процедурата се повтаря, като на места се слагат малки дафинови листа.

Смесват се оцетът, олиото и изстиналата кипната вода. Рибата се залива със сместа, похлупва се и се прибира в хладилника. След 4-5 часа скумрията вече е готова за консумация.