Рибно мезе от осолена скумрия
Продукти:
- 3 средно големи сумрии
- 3-4 глави кромид лук
- 3 равни с.л. сол
- 1 с.л. захар
- 0,5 ч.ч. олио
- 0,5 ч.ч. 9% оцет
- ч.ч. вода
- пресен копър
- млян черен пипер
- дафинов лист
Приготвяне:
Скумриите се размразяват, но не напълно, за да бъдат лесно нарязани на шайби. Ако рибата е цяла, маха се главата и се почиства от перки, опашка, вътрешности и се отстранява черната ципа от корема. Леко се премива със студена вода и се нарязва на шайби. В широк буркан или в пластмасова кутия парчетата се нареждат на редове, като всеки се посипва със сместа от сол и захар, и се добавя и по малко млян черен пипер. Покрива се рибата със слой лук на полумесеци и поръсва с накълцания пресен копър. Нарежда се следващият ред шайби риба и процедурата се повтаря, като на места се слагат малки дафинови листа.
Смесват се оцетът, олиото и изстиналата кипната вода. Рибата се залива със сместа, похлупва се и се прибира в хладилника. След 4-5 часа скумрията вече е готова за консумация.