'' Селска торта ''  с ванилов крем

Продукти за блат:

  • 2 бр. яйца
  • 100гр. захар
  • 100 гр.брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 пакетче ванилия
  • масло 50 грама
  • Какао за какаов блат.

Начин за правене на блат:

Разбъркайте яйцата със захарта. Бъркайте, докато захарта се разтопи.В отделна купичка, разбъркайте брашното, бакпулвера и ванилията. Добавяйте тази суха смес, постепенно към яйцата, като не спирате да бъркате. Сместа за блата трябва да бъде гладка и хомогенна. Намазваме с масло формата за печене на блат.

Изсипете сместа в съда и сложете във фурната. Блатът се пече на 180 градуса. С помощта на клечка за зъби или остър нож, проверете дали блата се е изпекъл. Ако не залепва нищо, значи е готов и трябва да се вади от фурната.

Оставете го да изстине за 2-3 минути и го извадете от съда, в който се е пекъл. Това е!

Първият  блат за тортата е готов. Продължете по същият начин и с останалите.

За да направите кафяв блат, към продуктите, добавете 2-3 с.л. какао.

Ако желаете да добавите някакъв друг аромат, може да ползвате настъргана кора от лимон, портокал или мандарина…

Продукти за крема:  

  •  1 л.прясто мляко  
  •   350гр. Захар  
  •   125гр. Масло  
  •   1 ч.ч. пудра захар  
  •   3 бр.ванилия  
  •   1 ч.ч.брашно  
  •   300мл. Вода  

 

Прясното мляко се сварява (1л) със захарта пребавя се предварително разбитото масло с пудрата захар и ванилия.

След 5 минути варене се прибавя смес от брашното и водата.

Вари се още 5 минути. Готовия крем може да се оцвети с 3 лъжици (чаени) какао.

Първият блат се поръсва с прясно мляко и се маже обилно с крем .

Втория и трети блат по същия начин.За украса може да се поръси със смлени орехи.

Тортата се слага в хладилник, след 2 часа е готова за консумация.