'' Селска торта '' с ванилов крем
Продукти за блат:
- 2 бр. яйца
- 100гр. захар
- 100 гр.брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 пакетче ванилия
- масло 50 грама
- Какао за какаов блат.
Начин за правене на блат:
Разбъркайте яйцата със захарта. Бъркайте, докато захарта се разтопи.В отделна купичка, разбъркайте брашното, бакпулвера и ванилията. Добавяйте тази суха смес, постепенно към яйцата, като не спирате да бъркате. Сместа за блата трябва да бъде гладка и хомогенна. Намазваме с масло формата за печене на блат.
Изсипете сместа в съда и сложете във фурната. Блатът се пече на 180 градуса. С помощта на клечка за зъби или остър нож, проверете дали блата се е изпекъл. Ако не залепва нищо, значи е готов и трябва да се вади от фурната.
Оставете го да изстине за 2-3 минути и го извадете от съда, в който се е пекъл. Това е!
Първият блат за тортата е готов. Продължете по същият начин и с останалите.
За да направите кафяв блат, към продуктите, добавете 2-3 с.л. какао.
Ако желаете да добавите някакъв друг аромат, може да ползвате настъргана кора от лимон, портокал или мандарина…
Продукти за крема:
- 1 л.прясто мляко
- 350гр. Захар
- 125гр. Масло
- 1 ч.ч. пудра захар
- 3 бр.ванилия
- 1 ч.ч.брашно
- 300мл. Вода
Прясното мляко се сварява (1л) със захарта пребавя се предварително разбитото масло с пудрата захар и ванилия.
След 5 минути варене се прибавя смес от брашното и водата.
Вари се още 5 минути. Готовия крем може да се оцвети с 3 лъжици (чаени) какао.
Първият блат се поръсва с прясно мляко и се маже обилно с крем .
Втория и трети блат по същия начин.За украса може да се поръси със смлени орехи.
Тортата се слага в хладилник, след 2 часа е готова за консумация.