Станимашки сармички

 Прочутите станимашки (асеновградски) сармички  са малки, изящни и изключително вкусни. Завиват ги предимно в листа кисело зеле, но могат и да са поравно от зелеви и лозови листа. Умението да се завият стегнато тези малки кулинарни изкушения си е цяло изкуство. Историята разказва, че още през XVIII век, когато Станимака ( дн. Асеновград) е бил с преобладаващо гръцко население, в женските метоси и манастири около и в града се приготвяли прочутите и до днес станимашки сармички, т.нар. "кириос сарми" (господарски сарми). С тях гостоприемните калугерки гощавали странстващите православни проповедници (таксидиоти), както и турските чиновници и военни, спирали  по работа. 

Предлагаме една изпитана рецепта за приготвяне на това кулинарно предизвикателство, станало гастрономична емблема на Асеновградския край.

Продукти:

  • 1 кг телешка кайма
  • 200 г oриз
  • 100 мл зехтин
  • 20 г доматено пюре (2 фино настъргани домата или пасирани без люспата) 
  • 4 връзки ситно нарязан зелен лук (или 1 глава стар лук)
  • 1 връзка ситно нарязан пресен магданоз
  • 2 ситно нарязани моркова
  • 10 г смлян кимион
  •  сок на 2 лимона
  • сол и черен/червен пипер на вкус
  • вода или зелева чорба
  • лозови и зелеви листа за завиване

Приготвяне:

Каймата се обърква добре заедно с ориза, дребно нарязаните зеленчуци и подправките. Подбират се малки лозови листа, ако са големи се режат на квадрати - долу-горе 6-7 см, както и зелевите листа - избира се само тънката част и реже на малки квадрати. Във всяко парче лист се поставя 1 ч.л. с връх от сместа и се завива стегнато. Нареждат се плътно една до друга смесени, като на дъното се поставят поне 2-3 пласта зелеви листа.

Изсипват се останалият зехтин и сокът на двата лимона (ако се ползва зелева чорба - 1 лимон е достатъчен, ако е само топла вода - два лимона). Сармичките се покрива плътно отгоре отново с 3-4 пласта зелеви листа и върху тях се поставя чиния. Заливат се с гореща вода и зелева чорба 50/50, докато покрие сармите и чинията. Когато заврат, огънят се намаля до минимум, докато изври течността (или няколко часа на тих огън). След сваляне от огъня се оставят захлупени още половин час.

 Между редовете сармички може да се сложат 2-3 тънко изчукани пържоли - пилешки или свински. Ако имате желание, за сармичките може да не ползвате кайма, а съвсем ситно накълцано и предварително задушено месо. Така те стават много крехки, а вкусът от смесването на различните меса - неустоим.


Втори вариант на класическата станимашка рецепта


1 кг кайма (най- добре е да се смели за целта 600 г не много тлъсто свинско месо, примерно врат, и 400 г телешко месо, като се добавя и сол), 1 ч.ч. ориз, 10 г смлян кимион, 8 г смлян черен пипер, 1 с.л червен пипер, сол,  100-150 мл олио (може и зехтин, но от този, който е предназначен за термична обработка!!!). Този вид стегнати малки сармички са чудесно мезе към отлежал станимашки мавруд.