Странджанска кавърма кебап
Продукти:
- 600 г свинско месо,
4 с. л. свинска мас или олио,
- 10 стръка зелен лук (3 средни глави кромид лук)
- 3-4 пресни пиперки ( чушки)
- 2 средни домата,
- 2 моркова
- 200 г пресни гъби
- шепа зелени обезкостени маслини
- 2-3 стерилизирани краставички
- половин връзка магданоз
- чубрица
- щипка ким
- 1 дафинов лист
- черен пипер на зърна
- червен пипер
- сол на вкус
Приготвяне:
Почистеното от ципи и сухожилия измито месо се нарязва на малки парчета и се запържва в мазнината. Добавят се последователно нарязаните на ивици зеленчуци и настърганият почистен от люспата домат, а след тях предварително задушените гъби. Маслините се сипват цели, прибавят се и подправките (без магданоза). Сместта се разбърква добре, изсипва се в глинен гювеч с похлупак (тавичка или йенски съд) и се запича в загрята на 200 градуса фурна до изпаряване на отделилата се вода от месото и зеленчуците. (В оригиналната рецепта продуктите поетапно предварително леко се запържват и задушават, след което се пекат във фурната.) Когато ястието достигне готовност, го сервираме топло, като по желание може да настържем отгоре малко кашкавал и задължително посипваме със ситно накълцан магданоз.