Странджанска кавърма кебап

 Продукти: 

  • 600 г свинско месо,

4 с. л. свинска мас или олио,

  • 10 стръка зелен лук (3 средни глави кромид лук)
  • 3-4 пресни пиперки ( чушки
  • 2 средни домата, 
  • 2 моркова 
  • 200 г пресни гъби
  • шепа зелени обезкостени маслини 
  • 2-3 стерилизирани краставички
  • половин връзка магданоз 
  • чубрица
  • щипка ким 
  • 1 дафинов лист 
  • черен пипер на зърна
  • червен пипер
  • сол на вкус

Приготвяне: 

Почистеното от ципи и сухожилия измито месо се нарязва на малки парчета и се запържва в мазнината. Добавят се последователно нарязаните на ивици зеленчуци и настърганият почистен от люспата домат, а след тях предварително задушените гъби. Маслините се сипват цели, прибавят се и подправките (без магданоза). Сместта се разбърква добре, изсипва се в глинен гювеч с похлупак (тавичка или йенски съд) и се запича в загрята на 200 градуса фурна до изпаряване на отделилата се вода от месото и зеленчуците. (В оригиналната рецепта продуктите поетапно предварително леко се запържват и задушават, след което се пекат във фурната.) Когато ястието достигне готовност, го сервираме топло, като по желание може да настържем отгоре малко кашкавал и задължително посипваме със ситно накълцан магданоз.