Странджанска лопушка
Лопушката е традиционен местен специалитет, приготвян през пролетта и лятото в Странджанския край директно сред природата. Името й идва от растението лопух, виреещо край реките в района. То има големи широки мъхести листа, в които се завива и пече специалитетът. По традиция лопушката се прави на място с дребна риба от реката - уклей, мряна, малки пъстърви и други или с прясно наловена цаца от морето. В днешно време става и с по-голяма риба от язовира като толстолоб, нарязан на парчета. След като е почистена, към добре измитата риба се добавя богата смес от нарязани на ивици кромид лук, сланинка за мазнина, домати, червен пипер и листенца пресен джоджен и магданоз. Всичко това се разбърква добре и се увива стегнато в добре измити и отцедени листа от лопух като сармички, които се завързват и се зариват в горещата пепел на огнището, върху която се застила жар. Пече се на бавен огън повече от час. Лопушките трябва да са завити много добре, за да не изтече сокът им в жарта. Отлично мезе за изгладнели туристи и странджански харамии!