Тетевенска саламура

(чорба от различни дребни речни рибки и раци)

Продукти:

  • 2 л вода 
  • 6-7 малки речни рибки или около 350 г месо от по-голяма
  • 3 речни рака,
  • 200 г узрели белени домати от консерва,
  • 4 скилидки чесън,
  • 2-3 люти чушки,
  • 2 с.л. винен оцет,
  • копър
  • сол

Начин на приготвяне:

За да се приготви прочутата тетевенска саламура, в тенджера се кипват две части вода и една част намачкани белените домати от консерва. Рибите се почистват, измиват се добре, отцеждат и предварително силно се осоляват. Без да се изчиства солта от тях, се мятат на вече нагрята скара, тенекия или в тиган, за да се изпекат. Още горещи, остъргва им се полепналата сол и се топват в доматената саламура да изцвърчат. След това се изваждат в чиния, почистват се от костите и се накъсват на малки парченца, като кожата не се маха, а по-малките рибки може да се оставят и цели.
По същият начин на жарта се опукват лютите чушлета. И те се топват в чорбата, за да фъснат, и едва след това се нарязват на ситно. За да не дразни стомаха, преди това се изчистват добре ципите. Рибата и чушките се прибавят към доматите и всичко се оставя да покъкри около половин час. Накрая се нарязват няколко скилидки чесън на резенчета, малко копър по желание и всичко се подправя с оцет на вкус.
Чорбата, казват тетевенци, трябва да е достатъчно солена и кисела. Затова се нарича и саламура. В нея не се слага нито лук, нито олио!