Какво честваме?
Петковден е празника на най-почитаната светица сред православните българи – св. Параскева или Петка Епиватска.

Имен ден: на този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева

Св. Параскева
Родена е през ХI век в градчето Епиват, на Мраморно море, недалеч от Константинопол в заможно семейство, по произход българи. Още като девойка тя раздавала скъпите си дрехи на бедните, следвайки Христовата повеля за любов и милосърдие към нуждаещите се.

Вярвания
Вярва се, че света Петка помага на болни и бездетни жени. Срещу нейния празник те отиват да преспят в църква или параклис, посветен на светицата, закичват иконата ѝ с цветя, кърпи и пари.

Обичаи
На Петковден овчарите се разплащат със стопаните и на последното си излизане със стадата се събират на обща трапеза и курбан, наречен коч курбан.
През целия ден не се работи никаква работа, за да не се раждат сакати животни. Не се шие, преде, плете и кърпи, за да няма белези по агънцата и да не са шарени, а вълната им да е чиста и едноцветна. Изобщо не се докосва вълна, защото иначе овцете ще се разболеят.
 

Още по темата