Фирма СТЕФИЕЛИ е биопроизводител на планински чай в Пирин планина, България.
Ние притежаваме 10 годишен опит в култивирането на Сидеритис скардика. Използваме предимно елитен материал, който бе селектиран в България след десетилетия научно-изследователска работа.
Нашите плантации се намират непосредствено до естествения ареал на разпространение на вида в Пирин планина в Югоизточна България при надморска височина от около 1 200 м. Нашият планински чай е 100 % природен продукт от международно сертифицираното биоземеделие.
Планинският чай се използва от векове на Балканите като противовъзпалително, антимикробиално и стимулиращо храносмилането средство. В народната медицина се пие при дихателни болести, при общо отслабване на организма, за успокоение и отмора както и като афродизиак. Той подсилва имунната система, помага при бъбречни проблеми, стимулира енергийния метаболизъм и забавя стареенето.
Най-нови изследвания показват, че чаят продължава способността за психическа концентрация по време на стрес и подобрява когнитивните умения, усилвайки паметта. В западна Европа са провеждани експерименти и за лечение на Алцхаймер. Освен това пиринският чай е намирал много положително приложение при полети в космоса.
Нашият планински чай съдържа жизненоважни микроелементи като селен, цинк, мед и биологично активни, поддържащи здравето субстанции ( флавоноиди, терпеноиди, етерично масло итн).
Приготвяне на чая:
3-4 цветни стръка се заливат с 1 литър вода, оставят се да заврят и се запарват за 15 минути. Изпиват се през целия ден.