На 6-ти май отбелязваме Гергьовден – един от най-големите български празници!

Именници 
Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия, Габриела и производните им имена.

Името Георги е най-често срещаното име в България. Гергьовден е най-празнуваният имен ден при нас след Ивановден. Отбелязван е от около 180 хиляди души.

Какво честваме?
Празникът се отбелязва в чест на Свети Георги Победоносец като Ден на храбростта и на Българската армия, а така също и като Ден на овчаря и пастира.

Свети Георги Победоносец
Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей - затова се нарича и Свети Георги Победоносец.

Вярвания
Както гласят народните вярвания, Свети Георги и Свети Димитър са двама братя-близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, тогава „от Гергьовден до Димитровден“ се наемат пастири и сезонни работници, поставя се началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват традициите и обичаите, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. 

Времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната половина на годината, когато са приключили летните сезонни работи, реколтата е прибран и оползотворена и започва подготовката за новата стопанска година.

Повсеместно е вярването, че дъждът на Гергьовден (както и на Спасовден) е особено плодоносен – „всяка капка носи жълтица“. 

Обичаи
Най-характерният обичай за Гергьовден е приготвянето на курбан от мъжко агне. На този празник се събира цялото семейство, като на трапезата задължително присъства печеното агне и обредният гергьовски хляб. Присъстват още и агнешка дроб-сърма, млечни продукти, варено жито зелен лук и пресен чесън, баница, вино. Според поверието на този ден млечни продукти назаем не се дават, за да не секне изобилието в дома.

Още по темата

Още галерии