Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20 декември. Св. Игнатий Богоносец - един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. По време на управлението на император Траян, в началото на ІІ век, Игнатий бил откаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и разкъсан от тях.

Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата взима от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: „Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца, кончета …)“. В много села сполазникът най-напред сяда върху донесените от него пръчки или слама и поседява така известно време. Това се прави, за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е момци за момите.

След това на сполазникът дават сито с пшеница и с него той поръсва из къщата, като благославя: „Да се роди дето рало ходи; дето ходи и не ходи!“.

За благословията си полезникът е обсипван с пшеница и сушени плодове – за плодородие. Може да го даряват още и с риза, кърпа, чорапи или кадена вълн

Народни поверия, свързани с празника:

- Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече сол, жар или огън– за да не излезе берекетът.

- Не се иска и не се дава нищо назаем.

- Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.

- Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.

- Не се вари боб, за да не бие градушка

- Не се пере, за да не налети болести.

- Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг.

- Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

- Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат.

- Мъжете не впрягат добитъка, за да са здрави и пъргави през цялата година

На този ден имен ден празнуват: Игнат, Игната, Иго, Огнян, Огняна