На 17 февруари в Карлово ще се проведе кукерски празник за здраве, плодородие и отпращане на зимата. Според традицията ритуалът е в съботата преди Сирни заговезни.

От 10.00 часа в центъра на град Карлово с възможно най-красивите, най-страшни и уникални маски, с обредни танци, кукерите се събират да сплашат както злите сили, така и да пропъдят зимата и студа. В играта са включени и ритуали за здраве на хората и животните, а също и за плодородие.

Празникът за карловци е ''Старчовден“, защото някога в Розовата долина са наричали кукерите ''старци“. Началото ще поставят ''белогащите“ и ''баджаците“ от карловския квартал Сушица . Кукерите от карловския квартал ''Сушица“ се наричат още арапи, защото в маските и костюмите им преобладава черния цвят, а и  старото име на квартала е Арапово.

Пак там, край Араповска могила, са се провеждали и най-пищните карнавални шествия от незапомнени години. Арапите са обути с кози кожи с козината навън, отгоре имат сукман с бяла риза, а на раменете си бяла везана кърпа. Маските им са прави, изработени от бяла аба, а на кръста имат по пет големи хлопки (чанове).

На площада ще се надиграват и кукери от Баня, Калофер, Васил Левски, Домлян, Горни Домлян, Соколица, Дъбене, Войнягово, Каравелово и Столетово.

Наред с кукерските танци е организирана и кулинарна изложба на постни ястия, приготвени с мляко, масло и сирене, местно производство.