Кулинарен конкурс „Най-вкусните станимашки сармички” 

 В Асеновград се готвят за шестото поредно издание на местния кулинарен конкурс, който среща най-добрите майстори в традиционната станимашка кухня за приготвянето на прочутите станимашки сармички. Конкурсът се организира от Община Асеновград и се провежда по време на традиционните за града Празници на виното "Винария", предхождащи Трифоновден - 1 февруари. Първото издание на конкурса за най-добро мезе към станимашкото вино датира от 2013 година.

Толкова почитаните станимашки (асеновградски) сармички са малки, изящни и изключително вкусни. Изяждат се обикновено на една хапка. Завиват ги предимно в листа кисело зеле, но могат и да са поравно от зелеви и лозови листа. Умението да се завият стегнато тези малки кулинарни изкушения си е цяло изкуство. Историята разказва, че още през XVIII век, когато Станимака ( дн. Асеновград) е бил с преобладаващо гръцко население, в женските метоси и манастири около и в града се приготвяли прочутите и до днес "кириос сарми" (господарски сарми). С тях гостоприемните калугерки гощавали таксидиотите - странстващите православни проповедници, както и турските чиновници и военни, спирали  по работа. 

  По регламент кандидатите в надпреварата ще участват със сармички, приготвени с половин килограм кайма, в подходящ за представяне съд, аранжирани по преценка на участника. В конкурса може да се включи всеки усвоил тайните на кулинарната емблема на този край. Най-вкусните, най-мъничките и най-естетично поднесени асеновградски сармички ще бъдат оценявани освен по вкусови и визуални качества, и по най-интересно представената рецепта.

Участниците ще се състезават в две категории – за зелеви и за лозови сармички, като на 31 януари компетентно жури след усърдна дегустация ще оповести имената на най-добрите майстори. Освен че всички вложени продукти ще бъдат заплатени на участниците, организаторите са предвидили за победителите и стимулиращи парични награди

Майсторите трябва да представят своя вариант на станимашките сармички за дегустация от 15:30 до 16:30 часа на 30.01. 2018 г. (вторник) в ресторант „Асеновец”, а самата дегустация ще се проведе от 16:30 часа на място в ресторанта. Обявяването на победителите е в разгара на празника - на 31.01.2018 г. (сряда) от 14:00 часа на площад „Акад. Н. Хайтов”.