По традиция Никулден се отбелязва на 6 декември. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник.

Именници
Хората, чиито имена са производни или близки до името Николай, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния, Ница и др.

Свети Никола
Българите почитат Свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите. Също така като господар на океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. 

Задължително риба!
Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на Св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, излезлите силни вълни пробили дъното й. Той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. До сега е останал и обичаят да се жертва шаран в чест на Свети Никола.

Още за празничната трапеза
На празничната маса се сервират рибни ястия, най-често пълнен шаран с орехи. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. В деня на Свети Никола освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Обичаи
Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост - “кръхче” или “дъна” се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от “зли очи” и уроки.

Поверия
Жените внимават при почистването на рибата, люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира.
Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.