На този ден 15 януари се почита Преподобни Гавриил Лесновски. Той е един от тримата последователи на св.Иван Рилски.

Според житието му е син на богати и заможни родители от болярски род от село Осиче , които му завещават голямо богаство. Получава добро образование, но голямата му мъка, която го спохожда е  смъртта на неговата годиница го кара да постъпи като монах в Лесновския манастир. След заръка на св.Арахангел Михаил , които му се явил Гавриил построява църква в родното си Осиче, която носи името на Арахангела.

След което се отдава на трийсет години отшелничество в планината на пости и молитви. Намерен починал е занесен в Лесновския манастир.

Трийсет години след неговата смърт се е явявал три пъти на руския монах Йосиф, който живеел в Средец (София) и е бил  смирен и въздържан от всякакви светски неща, бодър в молитва и пост. Той намерил, че това е божествено откровение и, като известил за това Софийския митрополит, отишли в Лесновския манастир, намерили гроба на светеца, извадили нетленните му мощи и ги поставили в църквата, за да бъдат почитани от монаси и миряни.

Много чудеса стават пред мощите му: слепите проглеждат , бесноватите се лекували . Също така при мощите се е излекувало дете с нечист дух .

 "Изцеления течаха от светите мощи като река. И много години беше тишина."

Имен ден имат всички мъже които носят името Гаврил.