15-ят юбилеен фестивал „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще се проведе на 13-и януари 2018 г. , събота, и очаква да събере около 3000 кукери от страната и Македония. Ритуалното прогонване на злото с кукерски танци става в навечерието на Сурва (Васильовден) по стар стил (14 януари). Зрелищното шоу по традиция ще се състои на стадион „Септември” в град Симитли, където във фестивалния ден ще дефилират хиляди деца и възрастни.

Фестивалът в Симитли е създаден през 2003 година в отговор на желанието на многото и многочислени кукерски групи от общината, с безрезервната подкрепа на кмета Апостол Апостолов. Фестивалът е отворен за всички желаещи, навременно подали заявки. Той утвърждава и обогатява пъстрата палитра на богатото ни нематериално наследство чрез свързаните с празника Сурва кукерски игри, традиции, обичаи и ритуали.

Кукерското дефиле като всяка година има състезателен характер. Групите се състезават в категории за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция, за индивидуални награди. Авторитетно жури ще оцени и отличи най-атрактивните участници и най-автентичните костюми. За юбилейното издание организаторите са осигурили допълнителни изненади и награди и за участниците, и за публиката на атрактивното събитие.