На 17 декември празнуваме св.Даниил (Даниел) и тримата вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил. 

Св.Даниил е един от  от четиримата големи библейки пророци от Стария Завет (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил ).

Даниил произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с другите пленени юдеи. Той изучил халдейския език и мъдрост и заедно с тримата си другари - Анания, Азария и Мисаил бил взет на служба в царския двор. Това царство било Вавилон – най- великият град на своето време. Даниил живеел праведно и често беседвал с царя Навуходоносор , който бил изпълнен с уважение към него. Този му скромен начин на живот бил възнаграден с пророческа дарба, с която Бог рано го благословил. Той успял да разгадае един много мъчителен сън на царя и му открил, че неговото царство и много други след него ще имат възходи, но и скоро - падения, защото само едно царство ще е вечно, това на единия Бог и Неговия син – Месията, който ще се роди след много време. Царят не бил щастлив от това пророчество, но издигнал в сан Даниил. Скоро Вавилон бил завзет от мидейския цар Дарий. Той също почитал Даниил, но издал заповед, който не се кланя на неговите богове, да бъде хвърлен в ямата с гладни лъвове. Даниил бил хванат и скоро се озовал в ямата. С молитва на уста и чисто сърце, Даниил укротил лъвовете и избегнал смъртта. 

Името Данаил идва от староеврейски език и означава „Божи съд". Празникът е по време на Коледните пости, но на този ден църквата резрешава да се яде риба.

В този ден жените месят малки питки за здраве на децата. Вярват, че този ритуал ще запази децата от врялата вода и огъня, подобно на историята на хвърления в пещта пророк, който бил опазен от Бог невредим.

Имен ден празнуват : Данаил, Даниел, Даниела. Анани, Данaилa, Дани, Дана, Данко.