На тази дата Православната църква чества Света мъченица Агатия (Добра).

При царуването на злочестивия Деций (царувал от 249 до 251 г. ) управител на Сицилия бил назначен от него Кинтиан, по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни.

 По това време е била родена Агатия (Добра) от Палермо (Сицилия), която произхожда от знатно семейство , но  е била скромна християнка, славела се и със своята красота. Игемонът Кинтиан когато чул за красотата, благородството и богатството на Агатия, замислил план да я прелъсти и така да сложи ръка върху богатствата й. Като узнал, че тя вярва в Христос, той веднага изпратил войници от град Катана в Палермо да доведат светицата на съд като християнка. Поради отказа и да се откаже от Христовата вяра , е била подложена на страшни мъчения и затворена в тъмница. През нощта й се явил Св. Петър с мехлеми за раните й Тя, обаче, не пожелала да се разголи пред него и да му даде да излекува раните й. Но те магически зараснали. По време на мъченията в града настанало голямо земетресение. Жителите на града отишли при Кинтиан и му помоли да спре мъченията на жената, за да престанат и земетресенията. Той отново я хвърлил в тъмница. Там мъченицата се помолила за последно на  Бог и след това починала.

Славата на мъченическата й смърт бързо се разнесла сред вярващите и веднага след нейната смърт християните построили църква над нейната гробница, която и до днес предпазва града от природни бедствия.

Имен ден празнуват: Агата, Агатия, Добрин и Добринка,  Добри, Добра.