Именници
Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея

Тодоров ден.. а защо и Конски Великден?
Тодоровден е един от първите пролетни празници у нас. Отбелязва се в първата събота на великденските пости, т.е. след Сирни Заговезни. Нарича се още „Конски Великден“.
Според народните предания на този ден Св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие.
На този ден стават и „кушиите“ – надбягванията с коне. Победителят се окичва с венец от цветя и пръв тръгва за дома, където го причаква мома или млада булка. В неговата къща се спретва и хорото.

Обичаи
На този ден младите булки започват да се наричат невести и получават правото да месят хляба в къщи.. Изпеченият от тях обреден хляб, с формата на кон или подкова, се маже с мед и по него се залепва варена царевица. Хлябът се проверява от свекървите и от него се раздава на близките. Този ритуал е важен за сближаването между снахите и свекървите и за приемането на младите булки в семейството. От обредния хляб се слага в яслите на конете, да са здрави и да има приплод.
Вари се жито, което след като бъде осветено в църквата, се раздава на близки и познати, слага се и в яслата на конете. 

На трапезата
На празничната трапеза присъстват пита, супа от леща, гъбена чорба, картофи, варена царевица.
 

Още галерии