Именници
Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

Йоан Кръстител и кръста
Това е един от най-големите християнски празници. Това денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос.
На този ден в реката или където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Мъже и момчета се хвърлят да го хванат и който го хване, се смята, че през годината ще бъде много здрав и всичко ще му спори. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата.  

Обичаи
Освен ваденето на кръста, характерен обичай за този празник е „мъжкото хоро“ – традиционно за гр. Калофер. Мъже, облечени в национални носии, скачат в ледените води на р. Тунджа и под звуците на оркестър играят хоро във водата.

На трапезата
Характерна зимна трапеза е и тази за Йордановден: пита, свинско, пълнени чушки, сърми, боб, кисело зеле, греяна ракия, вино. Ако има младенец в къщата(дете, родено наскоро), майката раздава кравайчета(колачета) на близки и съседи за здравето на детето.
 

Още по темата

Още

Още галерии