Никулден – 6 декември

Никулден е един от най-големите зимни празници. Според народното вярване свети Никола пуска снега, като започва да реши брадата си. От него зависи каква ще бъде зимата и затова всяка къща трябва да посрещне празника “ с кола брашно и кола дръвца”. Описват го като белобрад старец, и затова поздравът на този ден е „да остарем, да побелеем като свети Никола”. Ако на Никулден има сняг, младите се търкалят в него, а на старите слагат сняг в джобовете. В много селища вечерта срещу празника е първата кадена вечеря. За нея правят хляб с квас, укръсен със свастика –символ на слънцето – и изобразени житни класове. Освен хляба на трапезата има непържен фасул, варено жито с орехи и захар и компот от сушени плодове. В Странжда правят специална никулска свещ, която поставят в паница от сурово жито. Най-възрастният човек в къщата прекадява трапезата с жар и тамян благославя „добра дочакахме свети Никола”. След това прекадява стаята и цялата къща заедно с обора. След това жените угасват свещта и я пазят за останалите кадени вечери. След това стопанинът грубва от житото, повдига го нависоко и нарича

„ Да е сита годината!”, „Да стане житото като боя ми!”. След това и останалите домашни правят същото. Според традицията огънят не трябва да загасва по време на трите кадени вечери, за да бъде годината „светла и плодовита”.

Сутринта на Никулден младите булки обличат невестинските си премени и изпичат пита – колак. След това заедно със свекърва си отиват на църква, където се събират всички млади булки от селото и  всяка една си раздава хляба.

 Във всяка къща за празничната вечеря на Никулден се приготвя рибник – печен в тесто шаран, който е жертвоприношение за свети Никола – повелителят на моретата и покровител на моряците и рибарите. Специалният обреден хляб, който се нарича параклис, служба, Богов колак, също е част от курбана на свети Никола. Останалите храни са постни – фасул, сарми – той като празникът се пада по време  на Коледните пости. Както всяка друга жертва, рибникът и хлябът най-напред се прекадяват, после се раздават от тях извън къщата и тогава ядат от тях.

При преживяно тежко премеждие или избегната беда, често се хваща свети Никола за личин или семеен покровител, на коот со прави служба в дома. Веднъж определен за семеен и индивидуален празник, той трябва да не се изоставя и да се прави всяка година с раздаване на храна и канене на гости. На този ден без покана се ходи на имен ден на именниците.

Свети Никола е покровител на рибарите – затова по Черноморието носят в църквата хлябове и варено жито. Свещеникът ги освещава и след това ги раздават за здраве на рибарите и моряците.