В мюсюлманската традиция има два основни празника - Рамазан-байрам – Празникът на разговяването (Ид ал-фитр на арабски) и Курбан байрам – Празникът на жертвата.  Рамазан байрам започва в първия ден на месец Шаввал и ознаменува края на поста в месец Рамазан. Празникът продължава три дни. Има още едно название, което го позиционира спрямо другия празник – Курбан-байрам – но то е различно сред различните мюсюлмански общности. Едни приемат Рамазан байрам за Голям байрам, а други – за Малък байрам. Съответно тези, които смятат Рамазан-байрам за Голям байрам, смятат, че Курбан-байрам е Малък байрам и обратно. 

    В навечерието на празника – Арфа, Арифер, Афе или Арифе гюню – даулджията за последно обикаля махалата или селото, като този път той се спира във всяка къща. Навсякъде честити настъпващия байрам, а в някои турски села се спазва традицията той  да поздравява семейството и с песни – за целия дом, за ергена, момата или детето. Всяко семейство го дарява за това, че в продължение на един месец е обикалял и им е възвестявал времето за начало и края на поста – дават му каквото преценят (дрехи, пари, храна, продукти).

     Сутринта в първия ден на празника мъжете и момчетата се събират на обща празнична молитва – байрам намаз. По пътя всеки вярващ повтаря тихо или наум свещената фраза „Аллаху-акбар!“ (“Бог е велик!“). След края на молитвата всички мъже взаимно си честитят празника, като по-младите целуват ръка на възрастните. После се прибират у дома и си честитят празника с останалите домашни – съпруги, майки и деца.

   За празничната трапеза се приготвят разнообразни ястия, като акцентът се поставя върху тестените и сладки неща – татлъ – сладки баници (татлъ пиде), катми с мед, петмез или сладко, баклава, реване, халва, сутляш (подсладен ориз с мляко) и т.н. Затова празникът е известен сред българските мюсюлмани и като Шекер байрам.

    В някои райони се спазва традицията на Рамазан байрам децата да обикалят всички домове, да честитят празника, да целуват ръка на по-възрастните и да искат прошка. Домакините навсякъде ги даряват със специално приготвени неща – хороз шекер (захарно петле) или чибук шекер (домашно приготвени бонбони), локум, орехи, плодове в зависимост от сезона, дребни сладки, а понякога и дребни пари. През трите дни на празника са обичайни взаимните гостувания при роднини и приятели. Прието се също така мюсюлманите да носят на своите съседи християни от сладките неща, които са приготвени за празника.

    На Рамазан байрам се изнасят и простират по дувари и балкони китеници и черги, за да бъдат украсени домовете за празника. Популярна е традицията следобяд в трите дни на празника хората да се събират на площада или другаде на открито и да се организират хора и други веселби. Популярни са и байрамските въртележки, които в Родопите наричат врътки или дулапе.