Сред арменците в България Успение Богородично Сурп Аствадзадзин – също е особено почитан празник. Арменската църква обаче по-скоро поставя акцент не върху успението, а върху възнасянето на тялото и душата на Божията майка в небесното царство. Затова празникът е известен и като Възвисяването на Света Богородица. За разлика от православната и католическата църква, арменската църква го отбелязва не на 15 август, а в първия неделен ден след него. На следващия ден – понеделник арменците спазват една от петте годишни Задушници

    В арменската традиция също се спазва обичаят след празничната литургия да се освещава от новото грозде – още преди службата то се поставя върху големи табли в храма и след нейния край се раздава на всички богомолци. Вярва се, че гроздето се освещава на този ден, защото то е царицата на всички плодове, а Света Богородица е майка на всички майки и на всички хора по света.   

    Според по-старата традиция след освещаването на гроздето, богомолците отивали при църковното лозе или при лозята на селището и там свещеникът с трикратна молитва благославял растенията, а след това раздавали от осветените плодове. Вярва се също, че до Сурп Аствадзадзин не бива да се яде грозде – който пристъпи тази забрана гроздето му няма да има необходимата сладост и виното му ще се превърне бързо в оцет.

   Популярен е обичаят на Сурп Аствадзадзин в много църкви да се организира мадах за цялата общност, който се освещава заедно с гроздето след светата литургия и се раздава на присъстващите.