Арменската църква е единствената в света, която празнува в един и същи ден и Рождението на Иисус Христос – Сурп Дзънунт и Богоявлението – Йев Асдвадзахайднутюн. Често те се отбелязват не на самия ден, а в неделята след 6 януари. Празникът се предшества от четиридесетдневен пост, а вечерта преди него е Хътман кишер (Бъдни вечер). Тогава се отслужва тържествена литургия и на нея вярващите се причастяват, след което получават нъшхарк (нафора). На излизане от богослужението свещеникът раздава на богомолците и мас – начупена на парчета тънка кора от изсушено тесто, което се замесва от брашно и вода, без сол.

 След службата се слага трапезата на Хътман кишер, която е постна – броят на ястията трябва да е нечетен и най-малко седем. Сред тях са постни лозови сърми, топик (топчета от намачкан сварен боб или смес от смачкани сварени картофи, лук, стафиди, фъстъци, тахан, черен пипер, канела), пиас (бобено пюре),  мантъ (варено тесто в квадратна форма с пълнеж от сварена леща или боб, което след това се изпича в тава, покрито с тестена кора), както и типичният за този празник десерт – ануш абур (рядко сварено ашуре с много ядки и сухи плодове). В средата на масата се слага ястие от риба.

   В полунощ срещу  Сурп Дзънунт домовете обикалят групи от младежи, които са сходни с българските коледари. Те благославят семействата с песни, в които се възвестява Раждането на Спасителя. Стопаните ги канят на трапеза, даряват ги с пари и с различни неща за ядене, сред които плодове и приготвени във форма на подкова бели курабии с пълнеж.

   На празника след светата литургия, която се отслужва сутринта, се извършва и чърорхненк (Богоявленският водосвет). Според арменската традиция във водата, която се освещава, се капва и свето миро. След водосвета свещеникът обхожда всички арменски семейства в селището – той поръсва домовете със светена вода, благославя ги и раздава нъшхарк. Във всяка къща освещава предварително приготвени от домакините хляб, сол и вода, които са поставени на маса.    

   За трапезата за  Сурп Дзънунт се приготвят блажни ястия – пълнена с ориз и стафиди печена пуйка или кокошка, мантъ, но с плънка от месо, лозови сърми с месо, суджуци и филета, баклава и шекерлеме (масленки).

    В понеделника след  Сурп Дзънунт е първата за годината Мерелоц (Задушница).