Картофени ладийки с кайма

ПРОДУКТИ:

Кайма - 500 г

Бульон от месо - 250 мл

Твърд кашкавал -  50 г

Картофи много едри  -  5 бр.

Кромид лук - 1 голяма глава

Доматен сос или пасирани домати от консерва - 3 с.л.

Пресен магданоз - половин връзка

Стрита чубрица и млян черен пипер - на вкус

Олио

Сол

ПРИГОТВЯНЕ:

Обелете лука и го нарежете ситно. Запържете го до омекване в златисто и добавете каймата, овкусена с мления черен пипер и сол при необходимост. Когато каймата поруменее, добавете пасираните домати (доматения сос) и задушете за около 15-20 минути, докато сместа се сгъсти. Смъкнете от огъня, прибавете част от накълцания магданоз, разбъркайте и покрийте съда. 

През това време измийте добре картофите и ги сварете целите с обвивката. Внимавайте да не се разварят, а да останат леко сурови. Всеки картоф внимателно разрежете по дължина на две половини и издълбайте сърцевината с лъжичка. Напълнените с каймата издълбани картофени ладийки подредете в намазнена на дъното тава и посипете всяка с настъргания кашкавал, смесен с останалата част от накълцания магданоз. Запечете в предварително средно загрята фурна около 10-15 минути при температура  180 °С, докато кашкавалът се разтопи и се образува златиста коричка.

Картофените ладийки се сервират топли, като могат да се гарнират с доматки чери или пролетна салата. Ястието е отлично мезе към червено вино през зимата или изстудена бира през лятото.