Мусака по странджански

 Продукти:

  • 400 г ситно накълцано или едро смляно месо
  • 1 връзка едро нарязан пресен лук
  • 1 глава пресен чесън
  • 2 моркова, нарязани на малки кубчета
  •  1 ситно нарязан едър домат
  • 1 ч. ч. булгур
  • 2 малки тиквички, обелени и нарязани на кубчета
  • листенца пресен копър, магданоз и джоджен, чубрица, кимион, черен пипер и сол на вкус, олио.

За заливката: 2 яйца, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 с. л. препечено брашно

 Приготвяне:
Време за приготвяне - един час. В дълбок съд ситно нарязаният лукчесънът и морковът се задушават в малко олио. Слага се месото и се разбърква за около 10 минути на умерен огън. Добавят се измитият булгур, тиквичките и доматът. Подправя се със сол на вкус, черен пипер, кимион, накрая се добавят копърът, магданозът, джодженът, чубрицата. Наливат се 2 ч. ч. гореща вода и се оставя още за около 5 минути на огъня. Сместа за мусаката се прехвърля в тавичка и се слага да се пече във фурна, загрята на 180° С, докато се изпари водата и булгурът се свари. За заливката се разбиват яйцата с брашното и млякото. Мусаката се залива и се пече, докато се зачерви.