На 18, 19 и 20 август 2017 г. в Жеравна за 10-та година ще се състои "Фестивал на фолклорната носия". Основната цел на тридневното фолклорно събитие е да направи своеобразен скок във времето и да пренесе участниците в света на българските традиции.

За десети път хиляди хора от всички краища на България ще се съберат, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват така, както са го правили техните прадядовци и баби преди 100-150 години. Всички присъстващи ще бъдат облечени с фолклорни носии, коиито са автентични, сценични, създадени от стари майстори или ушити специално за тях, по техен вкус и размери. Всеки човек ще бъде пременен в старинно облекло, показващо неговия произход, занаят, материално положение и т.н. Тотално откъсване от цивилизацията за три дни и връщане към родовите корени, пренасяйки се 150 години назад, в най-българското време, чрез задължително обличане на народна носия – това е основната идея на този фестивал, който няма конкурсен характер, но програмата му всяка година предлага някакъв конкурс. Всеки може да усети автентичността на преживяването само ако лично участва в него, спазвайки всички условия на фестивалния правилник, с който трябва предварително да е добре запознат. Участието в този фестивал е доброволен акт и желаещите да се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му. С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното й приближаване до българския бит отпреди век и половина, действа строг фестивален правилник.Главното изискване, за да влезете на фестивална територия, е да сте облечени във фолклорна носия, която всеки си осигурява сам. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и др. Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала. Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждане в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени. С всяко следващо издание броят на посетителите и участниците във фестивала нараства. Цели български фамилии избират фестивална Жеравна пред много други атрактивни летни изкушения. Който веднъж се е потопил в тази нова българска приказка, копнее да я преживее поне още един път заради неповторимата атмосфера и създадените приятелства. Стотици семейства с малки деца съзнават, че този фестивал е с мисия и затова водят със себе си невръстните свои наследници – да заживеят с българското от ранна възраст. Хиляди са и младите родолюбиви българи, ежегодно посещаващи фестивала. Вече девето поредно лято Жеравна събира почитатели на българските традиции и фолклор и патриоти съмишленици, за които народ и Родина са свещени думи.

Ястията, които ще се поднасят, са съобразени с едновремешни рецепти. Ще опитате пресни сирена, топли погачи и симити, ще пиете руйно вино и ракия.

Музикално-сценичната програма включва родопски гайди, македонски зурни, пехливански борби, кукерски и маскарадни игри, нестинарски танци и още много древни обичаи. Ще видите демонстрации на стари занаяти.

Входът за трите дни е 25 лв. Единственото, което трябва да направите е да облечете фолклорна носия и да дойдете до Жеравна. Ако нямате подобно облекло, фондация "Българе" може да ви съдейства да си ушиете такава, каквато на вас ви харесва, в т.ч. цървули,калпаци, силяси, торби и всички останали аксесоари.

Организатори са Фондация “Българе”, съвместно с община Котел, кметство село Жеравна, “Сдружение за Жеравна” и ,,Бона фиде”.

Важно е да знаете:
1. Няма да има вилици и салфетки.
2. Лъжиците са дървени.
3. В тоалетната няма тоалетна хартия.
4. Няма маси и столове – осигурени са черги, рогозки и козяци.
5. Телефонните разговори са само на определени за целта места.

Ако искате, носете си принадлежности за пикник - нож, кърпа за ръце, битова торба, може и някаква постелка или родопско одеяло, сол, дъска за рязане.

Но ще има:
1. Районът ще е обезпаразитен
2. Ще има медицинска помощ.
3. Ще има противопожарна помощ.
4. Ще има полицейска закрила.
5. Ще има осветление.

Организаторите предупреждават, за да не нарушавате приятното изживяване на останалите посетители на фестивала, да ограничите до минимум и ако е възможно съвсем да се откажете от употребата на всички съвременни уреди и пособия като модерни часовници, запалки, козметика, бижута, гребени и други подобни. Това се прави с цел да се постигне максимално автентично изживяване.

Правилник за гостите на "Фестивал на фолклорната носия":

1. Всеки желаещ да присъства задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи
и оръжия.
2. Входът за фестивала е 20 лева, срещу които се получава пропуск за трите дни – 21-23 август.
3. Забранено е използването на камери и фотоапарати на територията на фестивала. На разположение на гостите ще има фотографи, при които желаещите могат да си направят снимка или да заявят DVD.
4. Забранено е използването на мобилни телефони, освен на определените за целта места.
5. Забранено е внасянето на алкохол и безалкохолни напитки, както и използването на пластмасови чаши, чинии, бутилки, термоси, вилици, лъжици, салфетки и др.
6. Забранено е носенето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове и др. За тези, които не успеят да си намерят битова торба, на фестивала ще се продават.
7. Забранена е употребата на съвременни одеяла и постелки. Ще се продават и отдават под наем черги и рогозки.
8. Забранени са съвременни шапки и кърпи. Позволено е използването на калпаци, бели кърпи против слънце и забрадки.
9. Забранено е използването на слънчеви очила.  

Още по темата

Още

Още галерии