Добруджанската фолклорна област крие много интересни обичаи и традиции. Част от тях се спазват и до днес. По-интересните обичаи, за които ще ти разкажем са: “Бразая”, “Буенец”, “Лазарки”.

Лазаруването, което безспорно е една от най-добре съхранените български традиции, проявява своите особености в Добруджанската фолклорна област. Наред с обичайното лазаруване в този край се чества т.н. “Лазарска задушница”.  Прави се в събота, ден преди големия празник, а в петъка преди това жените варят жито и месят хляб в памет на своите починали роднини. 

Бразята пък се извършва се по Коледа. Изпълнява се от мъж, преобразен като чудновато, невероятно животно. Бразаята спохожда всяка къща и следи дали момите са работливи, или мързеливи. В песента, съпровождаща ритуала се пее: 
"Път сторете!
Нека влезе тая
Добруджанска, весела Бразая!"

Буенец e друг популярен ритуал за добруджани. Интересното тук е, че той е познат основно в Източна България. Извършва се по Великденските пости и целта, разбира се, е здраве и, желаното от всички, плодородие. Изпълнява се от мома, избрана за водачка на всички моми, наричана “буенек”. С нея вървят останалите моми и “булката” - малко момиче, облечено като булка. Заедно посещават всеки дом и пеят песни за благоденствие.
 

Още по темата

Още