Description
Бобът или фасула както му викаме, играе значителна роля в човешката история. Той е първата доказана култура, която номадските племена са започнали да обработват и да разработват системи за селското стопанство. Бобовите растения се използват в целия свят в продължение на хиляди години. Те имат стотици разновидности по форми, размери и цветове(Добружански, Смилянски, Черен , Шарен, Лима, Адзуки, червен Мексикански и много други) . Бобовите култури могат да бъдат изсушени и съхранени в продължение на години. Интересните им свойства с а,че след накисването им за няколко часа, те стават отново годни за консумация и се активират. В тях се съдържат ензими, протеини, минерали и витамини. Бобът е много полезен,защото в него се съдържа почти цялата азбука на витамините(калций, йод, магнезий, желязо,фосфор и др.). Бобовите растения са храни, с ниско съдържание на мазнини, масла и захари. Не трябва да се консумира суров, защото съдържа вредни вещества, които изчезват в процеса на варенето. От боб се приготвят едни от най-истинските български ястия. Боб яхния, боб чорба, пълнените чушки с боб, салатата от боб и бобът с наденица присъстват най-редовно на трапезата на българина.
Цената е за килограм.