Може да го наричат с много имена - Старчевата, Сурва или просто Васильовден, но е сигурно, че в Разлог от далечни времена всяка година се празнува като традиционен кукерски фестивал в първия ден на всяка Нова година.

За обичая, костюмите, чаушите и още много..
Никой не знае от кога е започнала традицията, когато кукери започват да гонят злите сили. В Разложко ги наричат „чауши”, а подготовката започва с изработката на кожите, ушиването им, звънците и носиите. Традиционните маски са с височина до 4 метра и струват хиляди. Костюмите са много тежки, като често са над 20 кг., без да броим звънците. Кожите за костюмите се съхраняват по специална технология, поддържат се и се почистват внимателно. Водеща роля в празника имат и първите мома и ерген на махалата, които често водят и хорото. Тази стара традиция в планинския град се нарича "Старчевата".  Моми и ергени, облечени в традиционни разложки носии, заедно с кукери, старци, баби и смешници обикалят от ранна сутрин собствените си махали, верни на традицията  да "гонят злите сили" и да наричат за здраве и благополучие. Всеки един от седемте квартала на Разлог представя характерни за този ден обичаи на централния градски площад. Около хората на всяка махала обикалят кукери - така те пазят местните хора от зли сили. Обичаят кукерите да приемат благословия от старейшината на квартала, главният Кукер , се случва, когато всички се съберат на централния площад.

Ела и ти!
Емоцията и неповторимата атмосфера на "Старчевата" ще може да усети всеки гост на града, който дойде на 1 януари в Разлог и се хване на дългите хора, виещи се из целия град.
 

Още по темата

Още

Още галерии