СЪКРОВИЩАТА НА СОФИЙСКАТА СВЕТА ГОРА 2

29.00 лв.
В наличност
+

Description

Маршрут на екскурзията

София-Бухово-Желява-Врачеш-София

Дати: От: 28.10.2017 до 28.10.2017

Място БЪЛГАРИЯ

Вид транспорт- Автобус

Цена на екскурзията от 29.00 лв.

Програма на екскурзията

Маршрут: Двупрестолен Желявски манастир „Св. Петка“ – Скално светилище „Главата“ – Буховски манастири „Св. Арх. Михаил“ и „Св. Мария Магдалена“ – Врачешки манастир „Св. 40 мъченици“

С тази екскурзия , уважаеми туристи, ви даваме възможност за един ден да посетите  и видите: скално тракийско светилище, а  в непосредствена близост до него римско светилище посветено на речните нимфи и под тях средновековен български манастир, друга средновековна българска света обител, построена върху останките на ранносредновековна четирикорабна византийска базилика, манастирски двор с две църкви изградени върху тракийска надгробна могила, в близост до свещен лечебен извор, престолен камък от 4 век, вграден в олтара на една от манастирските църкви, който носи късмет и сбъдва желания и накрая манастирска църква изградена върху средновековен некропол, в близост до средновековно  българско укрепено селище с крепостен зид.

 

 

Отпътуване в 8 часа от стадион Васил Левски. Пристигане  в западната окрайнина на град Бухово. Слизане от автобуса и кратък (10 минути) пеши преход до Буховския манастир „Св. Мария Магдалена“, включен в обиколната пешеходна карта на манастирите от Софийската Мала Света гора. Той  е изграден върху основи на равновизантийска 4- корабна базилика, оградена със солиден крепостен зид, от които днес са останали част от руините. По предание манастирът води началото си от 16 век. По-късно разрушена и ограбена от турците манастирската обител е възстановена от Пимен Зографски и неговите ученици, по време на размирните кърджалийски времена отново е плячкосан и опожарен. Днешната еднокорабна едноабсидна църква е изградена след Освобождението от турско робство. Понастоящем е възстановена частично в началото на 21 век, без монаси, а на храмовия празник тук се извършва света литургия и литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица, подарена от манастир в Атонската света гора. Разглеждане на манастирския комплекс, кратка почивка и снимки.  Слизане до автобуса и отпътуване до източната окрайнина на Бухово. Слизане и кратък пеши преход  (0,30 ч) до Буховския манастир „Св. Арх. Михаил“. Той е построен по силата на традицията в непосредствена близост до тракийско скално светилище и трако-римско светилище, посветено на горските нимфи и боговете-лечители с манастирско аязмо с чудотворна лековита вода. Изслушване беседата на водача, отвеждане до посочените обекти и разглеждане на манастирския комплекс. Време за кратка почивка и фотосесия. Връщане до автобуса и отпътуване за Желявския двупрестолен манастир „Св. Петка“. Разглеждане на двете манастирски църкви – старата и новата. След това всеки един от посетителите ще има възможност да влезе в олтара на старата черква, където гушнал с две ръце вградения престолен камък от раннохристиянския храм (от 4 век) може да се усамоти и си пожелае нещо. Счита се, че всяко осмислено желание се сбъдва, ако човек го желае с цялото си сърце и душа. Кратка почивка  в гостоприемницата на манастирския комплекс.

Качване в автобуса и отпътуване за Врачешкия женски манастир „Св. 40 мъченици“, построен под останките на средновековния укрепен български град Чешковград. Спиране пред портите на манастира, изслушване беседата на водача и разглеждане на манастирския комплекс. Кратка почивка, време за размисъл и фотосесия. Отпътуване за София.

 

Цената включва транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване

Цената НЕ включва  лични разходи, обяд

Забележка:

Екскурзията се потвърждава 3 дни преди тръгване при минимум 19 записани туристи.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.