Description
ИСТИНСКОТО КРАВЕ САЛАМУРЕНО СИРЕНЕ
Истинското краве саламурено сирене е млечен, високо калоричен белтъчен продукт, с много добра хранителна стойност. За да бъде направен такъв продукт са необходими качествена мая и мляко от здрави и добре обгрижвани крави, спазване на технологичните изисквания за обработката му и без компромиси в хигиената.
За направата на 1 кг краве саламурено сирене НЕСТИНАРИ са необходими около 8 литра мляко в зависимост от сезона. Прясно издоеното мляко неколкократно прецеждаме и веднага след това го пастьоризираме - суровото мляко се нагрява до температура около 72°C- 73°C с цел да се елиминират съдържащите се в него потенциално опасни микроорганизми, но същевременно да се запазят полезните, което гарантира максималното съхраняване на вкусовите качества на сиренето и полезните му свойства.
Подсирването става при температура 33°C-34 °C със закваска Lactobacillus bulgaricus и сирищна мая, в продължение на час, час и половина. Следва разрязване и малко покой, а след това отцеждане. Наличието на суроватка, както и постепенното й намаляване е признак за спазения технологичен процес – подсирване. Следва пресоване, което завършва едва, когато суроватката започне да се отделя бавно на капки. Добавяме сол, заливаме го със саламура и го оставяме да зрее за около 45 дни в хладилни камери.
Тъй като нашето сирене НЕСТИНАРИ се прави от мляко, добито от здрави животни, които са постоянно под ветеринарен контрол и освен това се пастьоризира, съвсем не е опасно да се консумира и в прясно състояние /току-що отцедено и посолено/.